понеділок, 1 липня 2019 р.

До Кам’янського приїжджають побачити модерністську спадщину


Джерело: ТРК «МІС»

Дніпродзержинськ шістдесятих-вісімдесятих років був містом особливим. Розвинутим і заможним, із багатьма надважливими для країни виробництвами. А до того ж – і це ключове – йому судилося бути батьківщиною Брежнєва і «другою батьківщиною» Щербицького. Тож забудова, інфраструктура, благоустрій міста були справді винятковими. І саме в цей час тут з’являється ціла низка об’єктів, якими могли б пишатися й столиці союзних республік.

Цієї весни для знайомства з модерністською спадщиною міста до Кам’янського завітали гості з Києва – провідні українські дослідники мистецтва даного періоду. Серед них – історик Леонід Марущак, мистецтвознавець Євгенія Моляр, архітектор і дослідник архітектури Олексій Биков, режисер документального кіно Олексій Радинський, продюсер Любов Кнорозок, фотограф Наталка Дяченко.

Протягом двох днів вони оглянули найбільш знакові об’єкти доби: ГЕС (1956–1965), індустріальний інститут (1967), Палац «Хімік» (1970), готель «Олімпія» (1976), кінотеатр «Комсомолець» (1977), клуб «Полум’яні зорі» (1978), Будинок політосвіти (1979), ДЮСШ №4 (1983), музей історії міста (1985), кіноконцертний зал «Мир» (1987), круглу трамвайну диспетчерську-«тарілку» (1988) тощо. Символічно, що зупинялися дослідники теж у цікавій модерністській пам’ятці – готелі «Зоря» (1974).

Особливу цікавість для гостей становило монументальне оформлення цих об’єктів, яке є важливою та невід’ємною їх частиною: розписи, мозаїки, барельєфи, скульптури, вітражі.

«Останнім часом інтерес до архітектури радянського модернізму зростає не лише в Україні, але й у Європі, – наголошує краєзнавець, автор багатьох публікацій з історії міста Дмитро Кубанов. – Місцева спадщина шістдесятих-вісімдесятих лишається малодослідженою та недооціненою, але саме вона могла б стати справжньою візитівкою міста. На жаль, Кам’янське продовжує втрачати ці унікальні об’єкти. Тож поспішайте їх бачити».












Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.