вівторок, 10 листопада 2020 р.

Частка Харкова в Кам’янському

До найцікавіших будівель Кам’янського кінця двадцятих – початку тридцятих років належить двоповерховий корпус колишньої 3-ї міської лікарні. Свого часу він доповнив собою комплекс історичної земської лікарні, витриманий у стилі модерн.

Тривалий час автор не володів жодною інформацією про цю будівлю. Працівники ж лікарняного відділення, розташованого тут, відзначали її зручність та раціональність.

Зрештою в 2019 році автором було встановлено тотожність об'єкта з корпусами Харківської окружної лікарні (архітектори П. Фролов і Т. Агапов, 1930). Її проєкт був визнаний кращим та ухвалений за підсумками проведеного конкурсу.

Зазначається, що при створенні проєкту враховувався досвід лікарняного будівництва як Радянського Союзу, так і Західної Європи. Великий комплекс, який розпочав будуватись у лісопарковій зоні на північ від Харкова, був покликаний вирішити важку кризу медичної допомоги в тогочасній українській столиці. (Семякин Г. В. Историко-культурные и типологические особенности лечебных зданий и комплексов архитектуры конструктивизма 1920 – 1930-х годов на примере городов северо-восточного региона Украины // Сучасні проблеми архітектури та містобудування. – 2014. – Вип. 37).

Ті з корпусів харківської лікарні, які були споруджені та збереглися, дійшли до нас істотно зміненими: із замурованими балконами, іншими добудовами, безсистемною заміною вікон тощо. На відміну від них, лікарняна будівля в Кам’янському має цілком автентичний вигляд.

Зданий в експлуатацію (згідно з документами) у 1934 році, корпус площею 2175 квадратних метрів торік відзначив своє 85-ліття. Яка доля чекає цю непересічну будівлю?



P. S. Знімки 2009 року. Єдність форми і змісту дорівнює людяності:
P. P. S. Знімки 20 лютого 2022 року, будівля вже недіюча:
Вітражне скління сходових клітин первісно доходило до верхнього рівня сусідніх вікон:
Головна проєктна контора з будівництва і проєктування при Українському державному об’єднанні будівельної промисловості Вищої Ради народного господарства УСРР (Укрбудоб’єднання), м. Харків, 1930.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.