суботу, 12 грудня 2020 р.

Заводське училище (1893) – фаховий коледж ДДТУ


Двокласне заводське училище з шестирічним курсом навчання було відкрито 26 вересня 1893 року для дітей обох статей робітників і службовців Дніпровського заводу. Будівля постала на узвишші, відкритому з боку Дніпра, мала сад для прогулянок та велике подвір’я, зручне для ігор і гімнастики на свіжому повітрі.

Як зазначається у виданні «Описание Днепровского завода» 1908 року, спочатку в одноповерховій будівлі з двоповерховою середньою частиною містилися лише шість класних кімнат, учительська, кабінет для наочного приладдя, бібліотека та запасна кімната. Але число учнів так сильно зростало, що в 1898 році другий поверх добудували над усією будівлею. Незважаючи на це, вже в 1902/03 році було організовано навчання у дві зміни.

Зрештою, 1908 року прибудували ще двоповерхові крила, і будівля набула «П»-подібного плану. Центральне опалення нагрітим повітрям переробили на пароводяне системи Кауфера, також в усіх класах посилили вентиляцію. Того-таки року в закладі було організовано вечірні курси для робітників.

В училищі викладалися закон Божий, російська та церковнослов’янська мови, арифметика, геометрія та креслення, природнича історія, географія, російська історія, загальна історія, чистописання, рукоділля для дівчат і гімнастика для хлопців, танці, а також – за бажанням – музика.

Цікавим є опис бібліотеки училища, яка складалася з 605 примірників різноманітних книг, переважно посібників, та 1605 томів дитячої літератури: 132 – релігійно-моральної, 836 – белетристики, 159 – подорожей та географічних описів, 380 – історичних книг, 98 – природознавчих.

Училище цілком утримувалося коштом заводу, навчання було безкоштовним. Також випускники закладу мали пільгу щодо військової повинності.

Нині тут міститься фаховий коледж харчових технологій та підприємництва Дніпровського державного технічного університету. Особливий інтерес усередині будівлі становлять металеві парадні сходи, одні з найгарніших у старому місті.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.