пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

Палац культури будівельників (1959)

Останній подих радянської неокласики в місті – Палац культури будівельників, споруджений у 1959 році. Власне, типовий і надзвичайно поширений проєкт архітектора Барташевича 1947 року, за яким у тутешніх місцях збудовані ще Палац імені Кірова (нині – імені Олеся Гончара) в Новомосковську та Палац культури Придніпровської ДРЕС.

Фото Якова Олексійовича Куценка, 06.06.1984. Дата на фронтоні – «1959».


ПАЛАЦ БУДІВЕЛЬНИКІВ

В суботу вечером вперше засяяв вогнями і широко відкрив двері новий клуб тресту «Дзержинськбуд». Сотні будівельників, представників трудящих міста прийшли на його урочисте відкриття.

Біля клубу заасфальтована площа з красивими ліхтарями. Фасад з колонами, балконами і портиком ваблять до себе, обіцяють, що в середині приміщення все є для культурного відпочинку. І це так. Коли зайдеш у клуб, на всьому довго зупиняєш зір. Милуєшся красивим архітектурним оформленням залів, коридорів, фойє.

Вестибюль. Його освітлює красивий плафон, виблискує паркетна підлога, до послуг відвідувачів великі трюмо. Широкий просторий коридор веде в бібліотеку, читальний зал, до кімнат художньої самодіяльності. Підіймаємося східцями на другий поверх і зупиняємось, приємно вражені. Фойє зроблено оригінально. Мармурові колони з бронзовими капітелями відділяють приміщення з купольною стелею і балконом для оркестра. Великі люстри ллють приємне матове світло. На вікнах шовкові портьєри, на стінах – портрети, картини, для відпочиваючих поставлені м'які дивани. З смаком зроблена невелика, але красива статуя танцівниці з стрічкою. Фойє прикрашує художньо оформлений стенд «Прапороносці семирічки «Дзержинськбуду». На ньому вміщені фото бригад комуністичної праці тт. Титаренка, Бильчина, Череватенка, Василика, Бурхана, портрети кращих робітників, інженерів.

В клубі є лекційний і спортивний зали і зал для глядачів на 328 місць. Для занять гуртків художньої самодіяльності обладнано 9 просторих кімнат, а також спеціально обладнана гримувальна кімната. Вже організовано хоровий, вокальний, духовий і танцювальний гуртки, а в найближчі дні почнуть працювати гуртки художнього слова, драматичний, баяністів, крою і шиття, художнього вишивання, любительська кіностудія, клас фортепіано.

Будівельники з інтересом оглядали свій клуб, танцювали в фойє. Потім усіх запросили у великий зал для глядачів. Він теж приємно вразив своєю красотою. Стіни з ліпними карнизами, кесонірувана стеля з архітектурними прикрасами, велика сцена – все зроблено з душею, з хорошим смаком. Після вітальних промов з нагоди відкриття клубу виступив делегат ХХІ з'їзду КП України, секретар міськкому партії т. Рогоза. Присутні з великим інтересом прослухали його цікаву розповідь про підсумки роботи з'їзду і завдання колективу тресту «Дзержинськбуд». Потім секретар парткому тресту т. Пилипенко вручив передовикам соціалістичного змагання грамоти. На закінчення відбувся великий концерт художньої самодіяльності.

Новий клуб в селищі «Будівельник» почав працювати. Це велике, триповерхове, чудово обладнане приміщення є справжнім палацом. Через кілька років біля нього забуяє зеленню великий парк. Місто поповнилось ще одним вогнищем культури. В новому клубі відбувся урочистий вечір, присвячений Міжнародному жіночому дню.

В. ФЕРМАН.

На фото: клуб будівельників.

Фото М. Кільдіна.

«Дзержинець», 9 березня 1960 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.