неділю, 8 липня 2018 р.

Виконком міської Ради народних депутатів (1967)

Заслужений архітектор України Едуард Петрович Чубаров. Будівля міськкому партії та виконкому Дніпродзержинської (Кам’янської) міської ради, 1966–1967.




Фото 70-х років

Вирішення фасадів міськради цілком очевидно наслідує архітектуру Кремлівського Палацу з’їздів – знакової будівлі шістдесятих, однієї з «законодавиць» стилю.


Палац з’їздів. 1960–61. Архітектори М. Посохін, А. Мндоянц, Є. Стамо, П. Штеллер, Н. Щепетильников, інженери Г. Львов, О. Кондратьєв, С. Школьников, Т. Мелік-Аракелян.


Банкетний зал нагорі Палацу видається дещо чужорідним елементом. Не дивно: його було додано на вимогу партійної верхівки вже в процесі будівництва.


Фото звідси

Навіть кількість пілонів на головному фасаді та ж сама – двадцять три:




З листівки 1969 року

Згодом сірий стемаліт в оздобленні будівлі замінено блакитним:


З листівки 1982 року


Цей лист встановлений не так давно. Певно, якраз зі старих запасів:


З путівника «Днепродзержинск» 1987 року


Вхідна група була скляно-металевою:


«Декомунізація» початку дев’яностих. Фото: Вікіпедія



Песик, що сховався від дощу. Фото 2017 року



Колишні декоративні басейни (P. S. За деякими даними, вони охолоджували воду в системі кондиціювання будівлі):




Фото 2015 року



Знімки 2016 року

На першому поверсі будівлі встановлені мармурові плити з указом про присвоєння Дніпродзержинську ордена Трудового Червоного Прапора 1970 року, а також іменами Героїв Радянського Союзу і Героїв Соціалістичної Праці міста. Мідні зображення всіх цих орденів були демонтовані в 2016 році:


«В г. Днепродзержинске в 1941-1943 г.г. борьбу с немецко-фашистскими захватчиками возглавлял подпольный горком КП (б) Украины под руководством Казимира Францевича Ляудиса». Цієї плити на фасаді теж уже немає:


До речі, в окупованому місті діяло не лише радянське, а й українське націоналістичне підпілля. Непрості взаємини між ними ще чекають своїх дослідників.



Пам’ятні написи на другому поверсі:


Всередині будівля дуже змінена ремонтами дев’яностих та двохтисячних років, тому уявлення про первісні інтер’єри можна скласти лише частково.








На сесії міської ради 21 липня 2017 року

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.