вівторок, 3 липня 2018 р.

Паровоз-пам’ятник на Нижньодніпровському вузлі



Біля станції Нижньодніпровськ-Вузол розташований дуже цікавий пам’ятник – паровоз СО17-1613, встановлений тут у 1974 році до 30-ї річниці визволення України від нацистських окупантів.

Цей локомотив побудований у 1944 році в Красноярську на кошти, зібрані командирами та бійцями 7-ї паровозної колони особливого резерву Народного комісаріату шляхів сполучення, взамін розбитого ворогом. Паровоз було передано Герою Соціалістичної Праці машиністу Олексію Григоровичу Смирнову, який дійшов на ньому до Берліна.

А згодом СО17-1613 та його машиністові судилося відіграти важливу роль в історії. Саме цей паровоз вів перший із трьох спеціальних поїздів, які доправили радянську делегацію на Потсдамську конференцію влітку 1945 року.

Передній потяг ішов як безпековий, перевіряючий – а вже за ним під американським ленд-лізівським тепловозом прямував літерний поїзд, що віз представників уряду СРСР на чолі зі Сталіним. Наступні півмісяця у затишному німецькому місті вирішувалася доля повоєнної Європи та, зрештою, всього світу.

З кінця 40-х років машиніст Олексій Смирнов жив і працював у Дніпропетровську. За ініціативою місцевих залізничників і був поставлений на вічну стоянку паровоз СО17-1613, без перебільшення історичний локомотив.


Поштова марка 1986 року, взято звідси

Листівка 1987 року, взято звідси



















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.