середу, 25 липня 2018 р.

Скульптури та пам’ятники центральної площі в Дніпродзержинську-Кам’янському


Починалося все з класики. На цьому фото з газети «Дзержинець» від 29 січня 1953 року бачимо новий житловий будинок металургійного заводу та скульптури «невільників» Мікеланджело на Транспортній площі:


«Помнится, что после войны вход на бульвар со стороны Транспортной площади украшали две копии скульптур… Микеланджело Буонаротти «Умирающий раб» и «Восставший раб». Динамичность этих статических скульптур меня настолько поразила, что я увлекся творчеством этого незаурядного художника и навсегда стал поклонником его таланта» (І. В. Подзерко, «Мой город»).

Згодом замість них встановили статуї будівельників – робітника і робітниці:


Транспортна площа. Із фотонарису «Дніпродзержинськ» 1958 року


Фото звідси

У 1958 році на площі було зведено головний міський пам’ятник Леніну авторства видатного скульптора, уродженця міста Івана Гавриловича Першудчева:


З листівки 1961 року

Відтоді площа отримала ім’я Леніна. Скульптури ж будівельників перенесли на її протилежну сторону:


Знімок 1973 (?) року, автор невідомий

На фото з альбома «Дніпродзержинськ» 1975 року в сквері видно скульптуру будівельника:


Швидше за все, ці статуї прибрали під час масштабної реконструкції всього скверу, що відбулася в середині 70-х із нагоди встановлення бюста Брежнєва. Тоді ж було впорядковано й територію навколо пам’ятника Леніну:



З листівки 1989 року

За тим кварталом зі шпилястою вежею – центральний міський ринок. Тож у народі про пам’ятник казали: Ленін несе плащ і кашкета на базар продавати. А може, скульптор так і задумував? У будь-якому разі, він постарався зробити образ максимально людяним.



Пам’ятник перестав існувати 22 лютого 2014 року. А 1 травня того ж року місцеві комуністи увінчали п’єдестал бюстом вождя пролетаріату, достоту поп-артівського забарвлення (незабаром цей бюст зник):


Фото звідси


Фото звідси

Згодом громадські активісти встановили на площі камінь у пам'ять про загиблих за Україну. Наступного, 2015 року площу Леніна було перейменовано на майдан Героїв:





Фото 2017 року:




Реконструкція прилеглої території та меморіалу, фото 2018 року:


Знімки 2019 року:










Список із 49-ти кам'янчан-дніпродзержинців, загиблих з початку АТО, відтоді ще поповнювався.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.