пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Річки Оріль і Протовча


Карта 1876 року

Нове русло Орелі в загальних рисах повторює русло давньої річки Протовчі. Саме «в загальних рисах» – бо рівнинна Протовча, надзвичайно звивиста, з величезною кількістю стариць і заплав, зовсім не схожа на нову Оріль, сплановану екскавацією. Про назву колишньої річки сьогодні нагадує село Проточі Царичанського району – колишні Протовчанські хутори.

Назва річки може пояснити її походження. Протовча, або Проточа, колись витікала з Орелі, тобто Оріль розділялася на власне Оріль і Протовчу. Від місця розділення Оріль прямувала найкоротшим шляхом до Дніпра, а Протовча ішла десятки кілометрів паралельно Дніпру і впадала в нього вище від селища Обухівки (згодом – Кіровське). Саме так ці річки зображені на генеральній карті Катеринославської губернії 1821 року.


Карта 1821 року

Також існує думка, що колись, дуже давно, вся Оріль ішла руслом Протовчі, а потім знайшла собі найкоротший вихід до Дніпра.

З Великої Радянської Енциклопедії:
ПРОТОК, протока, 1) короткий канал естественного происхождения, соединяющий между собой водоёмы: озёра или озеро с рекой, реже реку с озером или две реки (бифуркация рек – разделение реки и её долины на 2 ветви, которые в дальнейшем не сливаются, впадают в различные бассейны. Чаще всего возникает в результате размыва поверхностными водами плоских водоразделов; наблюдается сезонная бифуркация рек, когда перелив воды из одного бассейна в другой происходит во время половодий.). 2) Второстепенное русло реки при разделении его островами на несколько рукавов.

Відомий приклад такого розділення – ріка Кубань з її рукавом Протокою.

На картах кінця ХІХ – початку ХХ ст. Протовча (Проточь) уже не витікає з Орелі – між ними є смуга суходолу. У своїй середній течії Протовча розділялася на Стару і Нову, які потім знову зливалися біля села Єлизаветівки. Нове русло Орелі у цих місцях іде відповідно до Нової Проточі, єдиним значним селом на якій було і є Сотницьке.


Дореволюційна карта, складена Юлієм Шокальським


Карта, підписана 1919 роком (а ймовірно, старіша). 
Цифри біля поселень означають число дворів у десятках

Уже в цей час русло Протовчі не раз переривається, а до середини ХХ століття ця місцевість, схоже, остаточно перетворюється на ряд озер та боліт. Зі створенням у 60-ті роки Дніпродзержинського водосховища на Дніпрі гирло Орелі було перекрите дамбою (бо воно опинилося набагато нижче рівня водосховища), і річка пущена по новому руслу, прокладеному там, де колись текла Протовча.


Сучасна карта

Притокою Протовчі була річка Чаплинка, як і зараз вона є притокою нового русла Орелі.

Від річки походила назва однієї із запорозьких паланок – Протовчанської, якій відповідає територія теперішніх Петриківського, Магдалинівського, східної частини Царичанського (до Орелі), а також частини Дніпропетровського та Новомосковського районів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.