пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Іще про Олеся Гончара

Діоген Синопський говорив, що бере приклад з учителів співу, які навмисне співають тоном вище, аби учні зрозуміли, в якому тоні треба співати їм самим. Імовірно, чимось подібним можна пояснити і підвищений градус пафосу творів Олеся Гончара.

У 2008 році ім’я Гончара було присвоєно Дніпропетровському національному університету. Перед головним корпусом навчального закладу з’явився пам’ятний знак зі словами: 

«Нація живе доти, доки народжує героїв…». Олесь Гончар.

Це – з його щоденникового запису 22 червня 1993 року. Повністю звучить так: «Нація живе доти, доки народжує героїв, і вмирає тоді, коли за неї нікому вмерти». Чи належить ця фраза самому письменнику? Адже у щоденнику він бере її в лапки, як цитату, і зауважує: «Добре сказано. І правдиво». Далі пише про скульптора Івана Гончара, який пішов з життя 18 червня того року: «Помер Іван Макарович. Великомученик. І поховати його мали б на території Лаври. Серед найдостойніших. Тільки ж не догадаються». За текстом виходить, що перша фраза – то вислів Івана Гончара, і тоді приписувати ці слова письменнику, як зробили на меморіалі, навряд чи коректно. Хоча, може, автор вдався до самоцитування – хто його знає!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.