вівторок, 29 травня 2018 р.

Монолітна вежа на Лівому березі



Вільнюський район Лаздинай став одним із визначних досягнень радянського містобудування. За рівнем комфорту, благоустрою та розвитку інфраструктури він справді не мав собі рівних. У 1974 році Лаздинай був цілком заслужено відзначений Ленінською премією, яка вперше присуджувалася не за окремий об’єкт, а за район масової забудови.


У 1979–1985 роках у цьому знаменитому районі за проектом архітектора Чесловаса Мазураса було зведено дев’ять монолітних 16-поверхівок, передбачених у забудові ще раніше. Такі домінанти виразно завершили образ Лаздинаю.




Фото звідси



Фото звідси

Житлові будинки даної серії були також зведені в низці інших міст СРСР. Проект знайшов втілення і в Дніпродзержинську: саме за ним в останні радянські роки на Лівобережжі розпочалося будівництво найвищої багатоповерхівки міста.



У середині дев’яностих, коли роботи зупинилися, було майже викінчено «коробку» будівлі. Відтоді її вигляд залишався незмінним цілих двадцять років:




Ритм:


Фактура:


Нагорі лишалися елементи рухомої опалубки…



…із намальованим серцем та закликом любити людей:









Противаги від баштового крана:




Усі ці фото зроблені в 2015 році. Наступного, 2016 року будівлю все ж довели до якогось пуття:


Взагалі, на Лівому березі лишились нереалізованими безліч проектів навіть у вже наявних мікрорайонах. Ось у цій публікації «Дзержинця», наприклад, йдеться, що на 9-му мікрорайоні планувалося спорудити монолітний будинок змінної поверховості на 21–24–27 поверхів. З містобудівного погляду він повинен був замикати перспективу греблі Дніпродзержинського водосховища.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.