понеділок, 18 червня 2018 р.

Кінотеатр «Аврора» (1958) та клуб Дніпродзержинської ГЕС (1959)


“В нашому місті, на Жовтневій вулиці почав працювати щойно збудований, новий кінотеатр «Аврора». Він розрахований на 300 глядачів. Кінотеатр має хороший зал для глядачів, затишне фойє з буфетом і книжковим кіоском. Все приміщення красиво оформлене. Вартість його будівництва – понад 1 мільйон карбованців.
В перші дні в кінотеатрі «Аврора» тисячі трудящих проглянули новий художній фільм «Син»”, – повідомляла міська газета «Дзержинець» 13 травня 1958 року.


Фото з путівника «Дніпродзержинськ» 1960 року

Кінотеатр був побудований Придніпровським хімічним заводом за дуже поширеним у ті часи типовим проектом.


Міський автовокзал, з листівки 60-х років. Праворуч удалині – кінотеатр «Аврора»

Інтер’єри закладу цілком відповідали його «революційній» назві. Пам’ятається, у вестибюлі висіла широченна, на всю стіну, картина, яка зображувала виступ Леніна перед великою аудиторією. А в оздобленні глядацького залу було широко використане червоне сукно.


Стенд біля кінотеатру, 70-ті роки

У дев’яності роки кінотеатр потроху занепав та перестав працювати. І прочитати про нього в місцевій пресі можна було хіба що таке:

“В 1.40 ночи бригадой скорой медицинской помощи от «Авроры» в реанимационное отделение 9-й горбольницы была доставлена 16-летняя работница этого кинотеатра Ирина Ч. Диагноз: открытая черепно-мозговая травма, ушиб головного мозга, кома. Не приходя в сознание, девушка скончалась. Следствие, проведенное сотрудниками Баглейского райотдела милиции, установило: находясь в состоянии алкогольного опьянения, Ирина спускалась по ступенькам лестницы в туалетную комнату, упала и ударилась головой”. («Ведомости Днепродзержинского городского совета», 26 січня 2000 року).


Фото вже не діючого кінотеатру, 2003 рік. Усі літери вивіски ще на місці


Фото звідси



Фото 2013 року

Відмітна риса проекту – два величезних дефлектори над тильною частиною будівлі:


Фото 2015 року


Фото 2017 року

Благоустрій території 70-х років:








У наступному, 1959 році було відкрито клуб майбутньої Дніпродзержинської ГЕС, збудований за цим же типовим проектом у селищі енергетиків:



З листівки 60-х років


Фото з альбому «Город пламенных зорь Днепродзержинск» 1976 року

На попередньому знімку видно великий вазон із мармурової крихти, що стояв на початку вулиці Квітів. Від нього зберігся постамент:



Фото 2015 року


Фото 2016 року



Власне, будівля клубу:



Дефлектори над заднім фасадом тут не збереглися – через те, що згодом клуб отримав добудову з цього боку:



Проте їх добре видно в одному з епізодів художнього фільму «Катя-Катюша» (того-таки 1959 року), який знімався на будівництві Дніпродзержинської ГЕС:



Фото 2015 року

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.