пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

Пам’ятники Леніну авторства Івана Кавалерідзе у Шостці й Кам’янському


У 1926 році в місті Шостка (нині Сумської області, а тоді – Глухівської округи) було відкрито оригінальний пам’ятник Леніну авторства Івана Кавалерідзе.


Окрім статуї вождя, до комплексу пам’ятника входили фігури робітника з ліхтарем-світочем і селянина з серпом, а також трибуна, газетний кіоск, радіорубка та кінобудка. Такий собі синтез образотворчого мистецтва, масової інформації та пропаганди – цілком у дусі часу.



Нацистської окупації пам’ятник, звісно, не пережив:


Усі фото Шостки взято звідси:

Схожий монумент роботи Кавалерідзе (з аналогічною скульптурою Леніна) постав у 1927 році на центральній площі Кам’янського:
«Збудовано робітниками та службовцями Кам’янського району на знак 10-ї роковини пролетарської революції. 19 7/ХІ 27». Фото Івана Григоровича Наумейка, з архіву Гаральда Яцука
Проте на передвоєнних знімках бачимо лише самотню постать Леніна: інші елементи комплексу перестали існувати під час реконструкції площі:


З довоєнної листівки. Фото звідси

Статуя була знищена гітлерівцями на самому початку окупації. Згодом німці встановили на опустілому п’єдесталі бетонного орла зі свастикою, який простояв до визволення міста в 1943 році.


«Площа Адольфа Гітлера», 1942 р. Фото звідси




Кадри з кінохроніки визволеного міста «Життя відроджується» 1943 р.


Постамент пам’ятника Леніну після визволення міста. Фото з міського архіву

А вже в 1944 році на площі спорудили цілком новий пам’ятник вождю пролетаріату. Складався він із типового бетонного Ілліча, поставленого на високий п’єдестал. Порівняно з масивним постаментом статуя виявилась незмірно малою – але у важкому сорок четвертому році обирати не доводилось.


Фото з путівника «Дніпродзержинськ» 1958 р.

Проіснував він до 1958 року, коли було відкрито монумент роботи І. Г. Першудчева на колишній Транспортній площі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.