четвер, 23 листопада 2017 р.

Палац імені Горького: з історії проекту


Палац культури імені Горького. З листівки 60-х років

Палац культури імені Горького в Дніпродзержинську, збудований у 1954 році та остаточно зданий в експлуатацію у 1955, належав колишньому Придніпровському хімічному заводу з переробки уранової сировини. Споруджений на основі проекту архітектора М. В. Братцева.



Палац Перемоги у Златоусті. Фото звідси

Московський архітектор Михайло Васильович Братцев розробив цей проект для будівництва Палацу Перемоги у Златоусті на Уралі – власне, Палацу культури Златоустівського машинобудівного заводу, крупного збройового підприємства. Палац розпочали будувати ще під час війни – в 1944 році, в 1947 відбулося його відкриття. У 1948 році на Всеросійському конкурсі Палац Перемоги був визнаний кращим в РРФСР, а архітектор Братцев удостоєний Державної премії РРФСР.


Фото звідси

У п’ятдесяті роки даний проект застосовувався для будівництва Палаців культури підприємств атомної промисловості. У Росії такі палаци збудовані в Глазові – у 1951 році, Сарові (він же Кремльов, Арзамас-16) – у 1956, Сєверську (Томськ-7) – також у 1956, Лісному (Свердловськ-45) – в 1957, Озерську (Челябінськ-40) – в 1958. До речі, Саров, Сєверськ, Лісний та Озерськ і зараз є закритими містами, «рід занять» яких не змінився.


Будівництво Палацу культури в місті Лісному (Свердловськ-45). Фото звідси

Глазов:


Фото звідси

Саров:


Фото звідси

Сєверськ:


Фото звідси

Лісний:


Фото звідси

Озерськ:


Фото звідси

Втіленням цього проекту, з певними вдосконаленнями, став і дніпродзержинський Палац імені Горького – одна з найвеличніших будівель міста. Зокрема, замість двох середніх пілонів на фасаді постали стрункі колони; вікна третього поверху за ними зроблені арковими; із західного боку палацу постала обширна тераса, оточена балюстрадою з вазами. Були й інші, менш помітні зміни. Безперечно, така переробка проекту пішла Палацу на користь:


Фото з альбому «Дніпродзержинськ» 1975 року



Знімки 2016 року









Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.